Taal
De taalklas / NT2 klas onderbouw / SLK
De taalklas
De taalklas maakt deel uit van het taalarrangement van Het Dal.
Kinderen van de groepen 4 tot en met 7 kunnen, op aangeven van de leerkracht, in aanmerking komen voor extra taalonderwijs.
Inhoud:
- Klanken en klankgebaren. De juiste uitspraak en herkenning van de klanken vormen de basis voor een goede uitspraak en de juiste spelling van de Nederlandse taal.
- Woordenschat. Uitgangspunt is de woordenschat van de methode Taalverhaal.
Inzoomen op de betekenis van woorden draagt bij aan het begrip van de taallessen in de eigen klas. Een uitgebreide woordenschat is ook belangrijk voor het leesbegrip. - Grammatica. Kennis van de woordsoorten draagt bij aan een juiste zinsopbouw.
- Spreekvaardigheid. Iets helder kunnen verwoorden, je mening geven, iets uitleggen en een verhaal samenvatten zijn vaardigheden die nodig zijn.
- Schrijfvaardigheid. In het schrijven van een verhaal, kan alles wat hierboven genoemd, is gecombineerd worden.
Organisatie:
Maandag- tot en met donderdagochtend, dagelijks, een deel van de ochtend in overleg met de groepsleerkracht, afgestemd op het taalonderwijs in de klas.
Duur van de ondersteuning: zolang de leerkracht, in overleg met de Intern Begeleider (IB-er), dit nodig acht.
Leerkracht taalklas:
Reggy Mennen, NT2 leerkracht
De NT2 klas
De NT2 klas maakt net als de taalklas deel uit van het taalarrangement van Het Dal. NT2 staat voor Nederlands als tweede taal. De NT2 klas is bestemd voor kinderen van groep 1, 2, 3 die een vertraagde ontwikkeling hebben t.a.v de Nederlandse taal en vaak een beperkte woordenschat hebben. Op dinsdag en vrijdag komen de kinderen in kleine groepjes naar de NT2 klas en krijgen hier intensief taalonderwijs aangeboden. De kinderen komen om te spelen en te werken aan woordenschatuitbreiding, woordgeheugen, bewustzijn van klanken en het leren spreken in zinnen. Op vrijdagmiddag komt er een extra Naschools arrangement voor deze kinderen met ouders. Dit arrangement zal begin oktober starten. Zij komen 1 keer in de twee weken naar school om samen met hun kind begeleid bezig te zijn met het taalthema. Op school krijgen de ouders net zoals bij de Samen Leerklas instructie hoe ze thuis met het taalthema verder kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan woordkaarten, praktische tips, uitstapjes etc. waar de Nederlandse taal centraal staat.
De NT2 leerkracht speelt zoveel mogelijk in op de thema's die in de groep aan de orde zijn.
De Samen Leerklas
In de Samen Leerklas (SLK) werken we met het VVE-thuis programma. Dit is een taalprogramma voor Vroeg en Voorschoolse Educatie. Kortom we werken aan taal. Alle kinderen krijgen het aanbod om mee te doen aan
VVE-thuis.
Dit alles wordt voornamelijk gesubsidieerd door een bijdrage van de Provincie Limburg en de gemeente Weert. Het is een samenwerkingsverband tussen Humankind, de bibliotheek, Punt Welzijn en basisschool "Het Dal”.
In de SLK werken we samen met kinderen en ouders. De ouders komen 1x in de 2 weken naar school om samen hun kind begeleid bezig te zijn met een thema van VVE. Op school krijgen de ouders instructie hoe ze thuis verder kunnen werken met dit thema. Dit “huiswerk” kan bestaan uit: een knutselopdracht, het samen lezen van een boekje, het maken van een uitstapje. Dit wordt weer teruggekoppeld en/of meegebracht naar de bijeenkomst in de SLK.
Er is een SLK voor peuters en kleuters van groep1 en er is een SLK voor kleuters van groep 2. Als ouders deelnemen aan de SLK gaan ze de verplichting aan om 1x in de 2 weken samen met hun kind te werken in de SLK op school en thuis te werken aan de opdrachtjes.
Er is ook een Light-versie VVE. De leerkracht van de groep geeft uitleg van het thema aan ouders na schooltijd en de “huiswerkopdrachtjes” worden bij de leerkracht van de groep ingeleverd.
Aan de thema’s die in de SLK aan bod komen, wordt ook gewerkt in de groep van de kinderen.
Het VVE-thuis programma heeft een rode draad die het gehele schooljaar terugkomt.
Dit zijn de vijf vuistregels:
Kijk en luister naar je kind.
Volg je kind.
Praat met je kind.
Moedig je kind aan.
Bied je kind structuur.
Het samen praten, samen plezier hebben schept een band tussen ouder en kind en gezin en school. De betrokkenheid van ouders bij school; bij het welbevinden en leerproces van hun kind op school heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind. Uitgangspunt: het opvoeden van een kind is een totaal plaatje; ouders-school en buurt. De buurt is actief betrokken bij de school door activiteiten samen te beleven; kind-ouder-school-buurt. Een gouden formule.
![]() |