Sociaal emotioneel
Extra aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling
Naast de methode Leefstijl die van groep 1 t/m 8 wordt gehanteerd en het volgsysteem VISEON, zetten we nog andere middelen in om de sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen.
Gouden weken
In de eerste weken van school en na vakanties besteden we bewust tijd aan de fasen van het groepsdynamisch proces. We gebruiken hiervoor onder andere interventies die in de literatuur worden gegeven. (Grip op de groep). Door bewustwording van de verschillende fasen die groepen doormaken, kan een passend aanbod vormgegeven worden en bewaken we de sociale vorming van de groep.
Grond
Bij Grond gaat het vooral om ervaren, door in groepjes te werken, activiteiten te doen, te knutselen, zaaien of koken worden de kinderen zich bewust van de verschillende talenten die ze hebben. Tijdens het bezig zijn wordt er gereflecteerd en gestuurd in gedrag en bewustwording. Dit van zowel positief als negatief gedrag. Al met al een verrijkende en verruimende leerervaring.
Rots en Water
Op onze school werken diverse leerkrachten die geschoold zijn in het Rots & Water principe. In de onderbouw wordt dit structureel ingezet door een bevoegde leerkracht. Zij geeft lessen en de leerkracht doet actief mee, zodat het principe door de eigen leerkracht doorgezet kan worden gedurende de rest van de week.
Bij de groepen 4 t/m 8 bekijken de leerkrachten in overleg met de intern begeleiders waar inzet van Rots en Water wenselijk is. Ook hier worden dan lessen vormgegeven door bevoegde leerkrachten, doet de eigen leerkracht mee en zet dit door in de groep.
Traumaverwerking
We besteden aandacht aan de achtergrond en thuissituaties van gezinnen. Tijdens gesprekken met ouders, kind en school bespreken we of en hoe er interventies gepleegd kunnen worden die wenselijk zijn en aansluiten bij de behoeftes van de kinderen. Bij interventies kunt u denken aan gesprekken met een kindercoach, verwerking middels een ambulante begeleider, deelname aan paardencoaching e.d.
De leerkrachten van onze school hebben enkele workshops gevolgd en hebben hierdoor basiskennis van hechting- en traumaverwerking.
Portfolio
Vanaf groep 1 hebben alle kinderen een portfolio welke gevuld wordt gedurende het schooljaar. Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt hierin meegenomen. In de onderbouw zie je dit terug door het vullen van bladen waarop onder andere beschreven wordt hoe het contact met anderen is, het kringgedrag en hoe ze zich voelen op school. Vanaf groep 3 hebben we formulieren die we minstens twee keer per jaar invullen en bespreken met de kinderen en ouders: de gedragspin en de werkhoudingsgrafiek.